Rabu, 16 Januari 2013

Tsunami 11.4m di Jangka Melanda Malaysia Jika..


Petunjukzaman dalam artikel lalu telah memberi peringatan tentang kemungkinan Malaysia dilanda tsunami kerana melaksanakan pengambil alihan syarikat minuman ringan Permanis kepada syarikat pengeluar minuman beralkohol terbesar di Jepun iaitu Asahi. Peringatan ini adalah iktibar daripada kehancuran bandar Asahi tempat kilang pengeluaran arak tersebut akibat gempa bumi dan kemudiaannya tsunami. http://petunjukzaman.blogspot.com/2011/07/permanis-pengeluar-air-minuman-di-ambil.html 
Inilah amaran yang telahpun dikhabarkan oleh Rasulullah saw dan benar-benar telah berlaku dan dapat dilihat oleh kita sendiri melalui berita di media-media:
Daripada Abu Malik Al-Asy'ari r.a. bahawasanya ia mendengar Rasulullah saw. bersabda, "Sesungguhnya ada sebahagian dari umat ku yang akan meminum thamar dan mereka menamanya dengan nama yang lain (mereka meminum) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah swt. akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa)dan Allah swt. akan merobah mereka menjadi kera atau babi".
Peristiwa gempa dan penengelaman bumi adalah akibat dari kemurkaan Allah diatas keengkaran manusia menuruti perintah telah ditetapkan olehNya didalam kitab al-Quran seperti diterangkan didalam surah al-Mulk berikut:

Patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada Tuhan yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menunggang-balikkan bumi menimbus kamu, lalu bergegarlah bumi itu dengan serta-merta (melenyapkan kamu di bawahnya)?(Al-Mulk 67:16


Atau patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada Allah yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menghantarkan kepada kamu angin ribut yang menghujani kamu dengan batu; maka dengan itu, kamu akan mengetahui kelak bagaimana buruknya kesan amaranKu?(Al-Mulk 67:17)


Dan demi sesungguhnya! orang-orang (kafir) yang terdahulu daripada mereka telah mendustakan (rasul-rasulnya lalu mereka dibinasakan); dengan yang demikian, (perhatikanlah) bagaimana buruknya kesan kemurkaanKu.(Al-Mulk 67:18)


Kajian oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) mengesahkan peringatan yang telah disiarkan dalam artikel petunjukzaman yang lalu; sumber JMM itu menjangkakan berdasarkan simulasi kemungkinan Malaysia dilanda tsunami gergasi sehingga 11.4m, iaitu kira-kira setinggi bangunan 3 tingkat. Menurut kajian tersebut ini berikutan gempa yang baru melanda Aceh pada skala 8.6 telah menambahkan tekanan pada zon gelinciran yang sedia ada, terutamanya terhadap garis gelinciran Padang.
Pakar seismologi JMM Dr Mohd Rosaidi menyatakan bahawa garis gelinciran Padang sudah lama tertangguh dan gempa pada Rabu lepas meningkatkan lagi tekanan sepanjang garis tersebut dan mempercepatkan lagi kejadian gempa bumi.
Menurut kajian JMM lagi," Ia boleh berlaku bila-bila masa sahaja, kita bimbang kerana Padang lebih dekat dengan kita. Gempa Aceh baru-baru ini berada dalam lingkungan yang agak jauh, kira-kira 800km dari Penang. Tetapi jika ia berlaku di Padang, ia hanya kira-kira 300km jauhnya dari Kuala Lumpur". 
Sumber: JMM
________________________________________________________________________________

Arrival Time And Height Of Tsunami Wave For Worst Case Scenario At Andaman Sea: Earthquake Magnitude 9.5 Richter
________________________________________________________________________________
Location              Arrival Time Tsunami Height (m)
________________________________________________________________________________
Pantai Cenang 1 jam 7 minit 8.9
Kuala Perlis 1 jam 51 minit 11.4
Kuala Muda 1 jam 12 minit 11.2
Batu Feringghi 1 jam 2 minit 8.5
Pulau Pangkor 1 jam 42 minit 7.6
Kuala Selangor 1 jam 53 minit 3.8
________________________________________________________________________________

Rujukan;

  1. http://www.nst.com.my/mobile/top-news/brace-for-the-big-one-1.74106
  2. http://www.met.gov.my/images/pdf/training/disaster%20management%20course_mohd%20rosaidi.pdf

0 komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...